Rör inte Hovet!

Seriöst? Inte en gång till. Det sägs att Hovet ska rivas. Det här känns inte bra. Känslorna när Råsunda revs kommer tillbaka. Som AIK-supportrar måste vi agera. Vi måste stoppa dem från att riva AIK Hockeys hem. Snälla, rör inte Hovet.

AIK Hockey har spelat på Hovet sedan 1962. Hovet är AIK Hockey, AIK Hockey är Hovet. De är helt enkelt synonyma med varandra. Många av AIKs största ishockeyögonblick har skett där. Hovet var vårt hem när vi blev svenska mästare år1982 och 1984. Andra stora triumfer har firats där under min livstid. Uppflyttningen till Elitserien 2010 och de två härliga säsongerna som följde efter det skedde också på Hovet.

 

AIK Hockey goal
AIK Hockey har upplevt många triumfer på Hovet (Foto: Joakim Hall)

 

Nu vill de riva vårt hem och få oss att flytta ut. Enligt Sveriges Radio så planerar politiker i Stockholm att ersätta Hovet med bostäder. Tanken är att både AIK Hockey och Djurgården Hockey ska flytta till Globen permanent.

Seriöst, jag kan inte tänka mig ett AIK Hockey utan Hovet. Visst, Globen har varit vår arena förut. Men alla vet att den inte är till för ishockey. Det funkar att spela derbyn och stormatcher i den. Men den ska inte användas som en permanent hemmaarena. Majoriteten av våra supportrar känner sig mer hemma på Hovet än på Globen. Hovet är till för hockey, Globen är till för konserter och liknande i första hand.

 

AIK Hockey 5
AIK Hockey och Hovet är synonyma med varandra (Foto: Joakim Hall)

 

Dessutom är det tråkigt att politiker i Stockholm aldrig kommer att bry sig om vad hockey- och fotbollssupportrar tycker. De bryr sig inte om att majoriteten av AIKs och Djurgårdens supportrar vill stanna på Hovet. På samma sätt brydde de sig inte om att vi ville stanna på Råsunda. Detta trots att vi försökte protestera mot rivningen genom demonstrationer, sånger, debattartiklar och liknande.

Stockholms Stad borde bry sig mer om vad anhängarna till AIK, Djurgården och Hammarby tycker. Tillsammans har de tre lagen ett följe av cirka 1,5 miljoner människor, enligt en undersökning av MEC. Majoriteten av de människorna bor i huvudstaden. Därför är de politikernas jobb att bry sig om vad de personerna tycker.

 

AIK Fans
Politiker i Stockholm borde bry sig mer om vad hockey- och fotbollssupportrar tycker (Foto: Joakim Hall)

 

Självklart förstår jag att det finns viktigare saker än sport som politikerna behöver tänka på. Med Stockholms växande befolkning behövs det mer bostäder. Men samtidigt måste politikerna ta hänsyn till vad idrottsintresserade i staden tycker, eftersom vi utgör en stor andel av Stockholms befolkning. Lösningen på bostadsproblemet behöver inte vara att vi ska riva varje idrottsarena i staden. Det måste finnas ett annat sätt att lösa problemet.

Både AIKare och djurgårdare borde protestera mot beslutet att riva Hovet (om ryktena stämmer). Vi borde göra allt för att få politikerna att ändra sig. Skriv om det, sjung om det och demonstrera om det. Precis som med Råsunda kanske det slutgiltiga beslutet inte blir vad vi hoppas på. Men vi måste gör allt i vår makt för att bevara en stor del av AIK Hockeys historia. Rädda Hovet!

 

Läs en till av mina texter om AIK Hockey: AIK-sektionen som vi har övergett

 

(Omslagsfoto: Joakim Hall)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s